on Monday September 26, 2022

Marketing Lessen en Tips, H1 2022 Editie

We kunnen bijna niet geloven dat 2022 alweer bijna voorbij is. Voor degenen onder ons op het noordelijk halfrond heeft de zomer het stokje allang doorgegeven aan de herfst. Laten we het vallen van de blaadjes aangrijpen om ons op te toekomst voor te bereiden en na te denken over de lessen die 2022 ons tot nu toe heeft geleerd… over marketing, duurzaamheid en deze prachtige planeet waarop we wonen, liefhebben en werken.

“We Must E.A.T. to Grow”

Het EAT-principe biedt een handige checklist voor het creëren van online content voor jouw duurzame merk of climatech bedrijf. E.A.T. staat voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness (deskundigheid, gezaghebbendheid en betrouwbaarheid). Aan de hand van deze begrippen bepaalt Google of een webpagina kwalitatieve inhoud biedt. Je verbetert je EAT-score door het volgen van een paar basisrichtlijnen:

 • Creëer unieke en waardevolle content
 • Vermeld bronnen
 • Voeg een biografie toe die de ervaring van de auteur weergeeft
 • Gebruik geen auto-generated content, grote advertenties, betaalde linkcampagnes of duidelijk “verkopende” inhoud.

EAT Principle | Orange Bird

Kortom, met het EAT-principe publiceer je waardevolle online content die jouw publiek écht verder helpt.

E-mail Personalisatie 2.0

We weten inmiddels allemaal dat e-mail personalisering de open- en klikratio’s verbetert. Segmentering van e-mailcampagnes kan de inkomsten tot 760%verhogen. Maar hoe voorkom je een inbox-flater zoals de e-mail die we onlangs ontvingen met als aanhef “Hallo meneer Orange Bird Agency”? Hier zijn een paar dingen die je kunt doen om gepersonaliseerde e-mails te sturen die echt een klik maken.

 • Maak een lijst die je kunt segmenteren door zinvolle informatie te verzamelen op je formulieren, met korte enquêtes om nieuwe abonnees te vragen welke onderwerpen zij het meest interessant vinden, en door het gedrag van gebruikers te volgen om die informatie te kunnen delen die voor hun nuttig is. De meest effectieve manier om e-maillijsten te segmenteren hangt af van een groot aantal variabelen. In de eerste plaats van de problemen die jouw product oplost en de taken die het moet uitvoeren, maar ook van of je opereert in een B2B- of B2C-markt, jouw geotargeting en het soort product of dienst dat je aanbiedt.

Laten we onszelf als voorbeeld nemen. Orange Bird levert wereldwijd marketingdiensten aan klanten waarbij het draait om klimaatactie. Al onze klanten zijn geïnteresseerd in duurzaamheid en marketing. Maar onze contacten met belangen in de EU zijn misschien geïnteresseerd in Europese emissievoorschriften, terwijl contacten in Amerika meer gericht zijn op vrijwillige klimaatactie en ESG-nieuws. Ook hebben relaties die cleantech start-ups vertegenwoordigen andere behoeften dan onze relaties van natuurbeschermingsorganisaties.

Illustration of marketing list segmentation and email personalization | Orange Bird

Stap één is begrijpen welke doelgroepen jouw bedrijf heeft en welke informatie voor elk van hen het meest relevant is. Stap twee is ervoor te zorgen dat jouw CRM bepaalt welk segment (of welke segmenten) relevant zijn voor elk contact. Stap drie is het versturen van de juiste informatie, naar de juiste mensen op het juiste moment. Het is belangrijk om alle data actueel en zuiver te houden. Zonder de juiste informatie over de klant of prospect is het onmogelijk jouw e-mails te personaliseren.

 • Stem e-mails af op het klanttraject door getriggerde e-mails te sturen voor belangrijke momenten in hun klantreis. De mogelijkheden zijn eindeloos. Stuur na aanmelding voor de nieuwsbrief een uitnodiging om lid te worden van jouw social media-communities. Stuur na het downloaden van een brochure een uitnodiging voor een demo. Stuur na een demo een uitnodiging om een offerte aan te vragen. Stuur na een aankoop een verzoek om feedback. Stuur na een positieve review een uitnodiging om deel te nemen aan een case study. En zo verder.

 • Maak de vervolgstappen helder en makkelijk. Het lijkt een open deur, maar wordt nog te vaak over het hoofd gezien: zorg dat de links actueel zijn, dat de landingspagina is geoptimaliseerd en dat het ontwerp en de uitstraling van de e-mail en de landingspagina op elkaar zijn afgestemd. En test de e-mail vóór verspreiding in verschillende e-mailclients, inclusief mobiele versies.

Gebruik LinkedIn Language Targeting, Maar Niet Zoals Je Zou Verwachten

Stel dat jouw climatech bedrijf vooral actief is in Duitsland met een bescheiden maar groeiende internationale aanwezigheid. Hoe zou je jouw LinkedIn advertentiecampagne dan instellen? Logisch redeneren zou kunnen leiden tot een campagne gericht op gebruikers met profielen in de Duitse taal, met Duitstalige content. Verrassend genoeg blijkt uit onze tests dat in dit scenario het targeten van LinkedIn gebruikers met Engelstalige profielen aanzienlijk betere resultaten oplevert dan het targeten van niet-Engelstalige profielen – zelfs op locaties waar Engels niet de landstaal is.

Een succesvolle aanpak in niet-Engelstalige regio’s bleek het targeten van profielen die zijn ingesteld op Engels, met ad creatives die zijn geschreven in de moedertaal van de doelregio. Met deze aanpak konden we de prestaties consequent verbeteren ten opzichte van variaties waarbij profielen in de moedertaal werden getarget, met 4x betere kosten per klik in vergelijking met LinkedIn-benchmarks.

Martech Nieuws en Tips van onze Webdev Wizard

 • Hier een simpele hack om spammers te blokkeren. Spammers zijn slim en hardnekkig. Om jouw website veilig te houden en de gegevens van jezelf en van klanten te beschermen is het belangrijk hen voor te blijven. Een snelle en eenvoudige manier om aanvallen op jouw website te blokkeren is het wijzigen van de admin url. Veel phishers hebben geleerd hoe ze de standaard WordPress admin-interface kunnen hacken, die standaard uwdomein/wp-admin is. Om het spammers wat moeilijker te maken, verander je je admin login URL in iets unieks. Dit voorkomt automatische pogingen om het wachtwoord te kraken.

 • Google PageSpeed heeft zijn algoritmes voor het bepalen van de website-kwaliteit gewijzigd. Naast de huidige auditgegevens verzamelt Google ook historische gegevens op basis van analytics en geeft aanbevelingen hoe deze te verbeteren.

 • Wij raden Lighthouse aan, een ingebouwde tool van Google Chrome die een dieper inzicht in de optimalisatie van de website biedt. Het heeft veel tools die Google PageSpeed aanvullen en verzamelt ook real-time gegevens, waardoor je actuele problemen vanaf jouw device kunt volgen.

 • Load speed optimization plugins zijn een goede oplossing voor het versnellen van jouw site, maar in de ideale situatie combineer je de functionaliteit van de plugin met je eigen verbeteringen.

 • Versnel het laden van websites door afbeeldingen met het juiste formaat en gewicht te gebruiken. Het gebruik van het webp-formaat zal het gewicht van berichten en pagina’s aanzienlijk verminderen.

 • Hubspot is een goede methode om met formulieren te werken, maar het kan je site erg vertragen als het laadt terwijl de site ook aan het laden is. Om dit te voorkomen, gebruik je lazy data loading.

 • Google’s nieuwste versie van Analytics (GA4) vervangt Universal Analytics in 2023. Leer de basisprincipes van GA4 en het event-based model door Google’s Skillshop-training te volgen. Ook lees je meer meer over GA4 in ons artikel uit H2 2021.

Eens om tafel over samenwerking met Orange Bird om jouw duurzame marketingdoelen te bereiken?

Bij Orange Bird zijn we vastberaden om bij te dragen aan het beperken van de klimaatcrisis. Onze strategie is om onze kennis over klimaatproblemen en marketing best practices steeds uit te breiden; we scherpen onze vaardigheden aan en verbreden onze ervaring. Zo kunnen we de beste marketingondersteuning bieden aan onze klanten die met klimaatoplossingen werken om onze planeet en samenleving te verbeteren. Lees over Orange Bird’s duurzame marketing successen uit de eerste helft van 2022.

Of je nu overweegt om als klant samen te werken, of om als teamlid onze zwerm te versterken – wij zijn een en al oor. We groeien in vrijwel alle richtingen, en we praten graag over hoe we samen kunnen werken aan een gezonde planeet. Neem contact met ons op en start het gesprek.

Bronnen

 

Over de auteur: Jenny Watkins is een marketingprofessional met meer dan 20 jaar ervaring. Ze is enorm begaan met het welzijn van mensen, gemeenschappen en ecosystemen. Haar roepnaam in de Orange Bir zwerm is Egret (reiger).

Previous postNext post
 
Subscribe
Notify of
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments