on Wednesday March 4, 2020

Lanceer Duurzame Projecten – Circulaire Economie Marketing

Of hoe een blik in onze kledingkast ons optimistisch stemt.

Ons team werkt grotendeels remote, onze dagelijkse portie collegiale gezelligheid halen we daarom bij onze virtuele koffiemachine in chat-app Slack. We bespreken ons weekend, het weer en nieuwtjes die ons zijn opgevallen. Het is net een echt kantoor. Op een druilerige december-ochtend deelde één van onze marketeers een linkje naar een onderzoek waaruit blijkt dat het gemiddelde kledingstuk slechts 7 keer gedragen wordt. 7 keer.

We moesten het even laten bezinken, maar we begrepen het wel. Kleding is voor veel mensen vooral een impulsaankoop: de collecties in de winkel veranderen bijna wekelijks en de prijskaartjes zijn verleidelijk. We kopen méér kleding, en dragen het minder vaak voor we het afdanken. Het is schrikbarend, zeker wanneer we bedenken dat de mode-industrie één van de meest vervuilende industrieën ter wereld is, waarbij de arbeiders vaak ook nog in slechte omstandigheden hun werk moeten doen.


Slow of Green Fashion

Het lijkt een onmogelijke missie: consumenten verleiden om de zgn. fast fashion de rug toe te keren en te kiezen voor slow or green fashion. Toch, als we er wat langer over doorpraten, kunnen we verschillende succesvolle projecten bedenken die juist dát doen: mensen ervan overtuigen om een duurzaam kledingstuk te kopen.

Zo bezochten we dit najaar het Vogue Future of Fashion Café in de Bijenkorf Amsterdam. We hoorden én zagen hier hoe de modewereld op verschillende manieren en in snel tempo aan het verduurzamen is. Het was fantastisch om te zien hoe hetzelfde doel: duurzame, schone mode op zoveel verschillende manieren werkelijkheid gemaakt wordt.

We werden tijdens het event helemaal verliefd op een prachtig tasje van NEFFA, gemaakt van mycellum, de wortel van de paddenstoel. NEFFA experimenteert met het Body-Based modelling process: kledingstukken worden met 3D technieken perfect op het lichaam van de klant gebouwd. Er is geen restafval, er wordt minimaal water gebruikt en het kledingstuk kan na een aantal keren dragen gecomposteerd worden. NEFFA probeert dus niet om mensen te verleiden langer met hun kleding te doen, het omarmt fast fashion, maar dan op groene manier. Green fast fashion, is het niet fantastisch?

NEFFA: tasje gemaakt van mycellum NEFFA: tasje gemaakt van mycellum

We waren ook onder de indruk van de innovatieve én prachtige kleding van ECOALF. Dit Spaanse bedrijf creëert al 10 jaar kleding en accessoires die volledig gemaakt zijn van gerecyclede materialen. Het bedrijf richt zich niet alleen op een nichepubliek met een hoog inkomen: het richt zich ook op de massamarkt met samenwerkingen met wereldwijd bekende bedrijven zoals bijvoorbeeld de schoenenproducent Camper, de koffieketen Starbucks en het horlogemerk Swatch. ECOALF kiest dus in tegenstelling tot NEFFA voor slow fashion en verspreidt dit onder een groot publiek.

DE TIJD VOOR DUURZAME PROJECTEN IS NU


Duurzame labels bij de grote ketens

Door de grotere vraag van consumenten naar kleding met minder impact gaan nu ook de grote ketens mee in de duurzaamheidstrend. Denk aan ketens zoals Primark en H&M die hun duurzame collectie blijven uitbreiden. Duurzaamheid is een trend die ook in de mode industrie al lang geen tijdelijke hype meer is: bedrijven stellen meetbare doelen en zetten serieuze stappen om deze te realiseren.

Voor de consument wordt het makkelijker om voor de duurzamere optie te kiezen. De shirts en jeans met de groene Conscious hangtags van H&M zijn even trendy als de rest van de collectie én zijn van dezelfde prijsklasse. Als we in onze eigen kledingkasten kijken, zien we ook veel kleding van die bewust(er)e collecties.


Wij zijn optimistisch over de kansen voor Greentech en Cleantech

Terug naar onze virtuele koffiemachine.

We verslikten ons in onze koffie toen we lazen dat een kledingstuk slechts 7 keer gedragen wordt, maar na wat doorpraten kwamen we tot prachtige voorbeelden van duurzame kledingproductie die ons optimistisch stemden. We hebben gezien dat er meerdere wegen naar een duurzamere fashion industry leiden, allemaal gebaseerd op het dringende besef dat het anders moet, duurzamer.

Wij geloven dat als duurzaamheid zelfs in de fashion industry een blijvende ontwikkeling is, dat het niet anders kan zijn dan dat de sterren ook voor andere Greentech en Cleantech producten ongekend gunstig staan.

De consument vraagt steeds vaker naar de herkomst van producten. We vinden met zijn allen dat we stil moeten staan bij de impact die gemaakt wordt op milieu en samenleving. Grote en kleine ondernemingen springen in op deze vraag. Kortom: steeds meer mensen en bedrijven zijn met duurzaamheid bezig, ieder op zijn eigen manier. Wij van Orange Bird zijn er trots op ons bescheiden steentje te mogen bijdragen aan het promoten van Greentech en Cleantech projecten. De tijd is nu!

Previous postNext post
 
Subscribe
Notify of
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments