on Tuesday January 3, 2023

Climate Action Update & a Decarbonization Primer – Orange Bird

Onze planeet gaat steeds meer gebukt onder kwalen die wij als mens veroorzaken. Tegelijkertijd is de menselijke soort in staat tot inspirerende daden van compassie, verbeelding en creatie. Overal ter wereld wordt collectief gewerkt aan een gezondere samenleving en planeet, en meedoen kan op eindeloos veel manieren. In dit artikel vatten we onze bevindingen van het eerste deel van 2022 over klimaatgerelateerd nieuws en initiatieven samen.

Wij willen dat bedrijven die klimaatoplossingen aanbieden goed zijn toegerust en succesvol zijn. Op deze manier kunnen hun klimaatoplossingen door een groter publiek en op grotere schaal worden toegepast en vervuilende alternatieven en technologieën vervangen.

“There are risks and costs to action. But they are far less than the long-range risks of comfortable inaction.”

John F. Kennedy

Mondiale Klimaatinitiatieven

In maart 2022 ondertekenden 175 landen een VN-resolutie om vóór 2024 een einde te maken aan de plasticvervuiling Dat is al over ruim een jaar, dus er is nog veel werk te doen. “Tegen 2050 zouden de broeikasgasemissies die verband houden met de productie van plastic, en het gebruik en de verwijdering daarvan, 15% van de toegestane emissies vertegenwoordigen, in het kader van het doel om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C, overeenkomstig het Klimaatakkoord van Parijs.”

In augustus 2022 ondertekenden de VS een wetsvoorstel voor hun grootste investering tot nu toe in de aanpak van de klimaatverandering. 369 miljard dollar is bestemd voor schonere energie-infrastructuur

Bedrijfsleven en Klimaat Forum

Voor het tweede jaar op rij werd Orange Bird door de Internationale Kamer van Koophandel uitgenodigd om een sessie te organiseren op het “Climate Action is Everyone’s Business” forum. Dit jaar organiseren we een paneldiscussie over “Progressive marketing that helps solve the climate crisis instead of stimulating it”. Wil jij daar ook iets over kwijt? Heb je praktische ervaring met duurzame marketingstrategieën en -tactieken en wil je meepraten als panellid, laat dan een bericht achter.

 

Schrijf je in voor het “Climate Action is Everyone’s Business” forum en bezoek ons panel!

Decarbonisatie- en CO2-compensatieprojecten

Door ons werk met projectontwikkelaars voor CO2-compensatie in H1 2022 verdiepte Orange Bird zich in de vrijwillige koolstofmarkt en de gereguleerde compliance-markt. Dit om te begrijpen wat belangrijk is voor het publiek dat vrijwillige compensatie wil kopen en voor het publiek dat verplicht zijn emissies moet compenseren. We kregen inzicht in de complexiteit van de processen voor het verifiëren, valideren en behouden van credits en hoe deze factoren potentiële kopers kunnen helpen de kwaliteit en impact van hun compensatie-investering te beoordelen.

Om de opwarming onder de 1,5°C te houden is een breed opgezette en diepgaande decarbonisatieaanpak nodig. Zowel koolstofverwijdering als koolstofreductie zijn noodzakelijk, en beide kunnen worden gestimuleerd door CO2-offsetprojecten.

CO2-verwijdering betekent dat koolstof daadwerkelijk uit de atmosfeer wordt verwijderd. CO2-verwijderingsprojecten omvatten o.a. natuurlijke oplossingen waarbij koolstof wordt vastgehouden, vaak in bossen, wetlands of bodemprojecten. Neem bijvoorbeeld Native (Orange Bird helpt deze klant met het vernieuwen van de website). Native ontwikkelde een project dat de koolstofopslag in de bodem verhoogt met regeneratieve begrazingspraktijken. Zo wordt de groei bevorderd van gezonde inheemse grassen die op natuurlijke wijze koolstof vasthouden. Andere CO2-verwijderingsprojecten gebruiken een mechanische aanpak, waarbij koolstof fysiek wordt verwijderd met behulp van rechtstreekse afvangtechnologieën.

CO2-reductie betekent dat de uitstoot van koolstofdioxidegas of het equivalent daarvan (tCO2e) wordt voorkomen door de toepassing van een ander proces. In een CO2-reductie project krijgen boerderijen in Oeganda biovergisters die organisch landbouwafval omzetten in brandstof voor koken en verwarming. Zonder de biodigesters komt er methaan uit het rottende afval in de atmosfeer en wordt er kooldioxide geproduceerd door de verbranding van brandhout als brandstof. Door het gebruik van de biovergisters wordt het methaan opgevangen en als brandstof gebruikt, waardoor er geen of minder brandhout nodig is.

Decarbonization Illustration, Carbon Reduction and Carbon Removal | Orange Bird

Met snel naderende klimaat-deadlines, groeit de belangstelling van regeringen, bedrijven en consumenten voor decarbonisatie. De vraag is of er al voldoende wordt gedaan. Wij geloven dat de aandacht vooral moet uitgaan naar de re-engineering van diverse productie- en logistieke processen om de verbranding van fossiele brandstoffen te stoppen en de uitstoot van broeikasgassen te voorkomen. In veel sectoren is nog technische vooruitgang nodig om dit mogelijk te maken (in de luchtvaart bijvoorbeeld worden elektrische en zonne-energie motoren getest, maar deze zijn nog niet toegepast in langeafstandsvliegtuigen). De markt voor koolstofcompensatie zal daarom op middellange termijn explosief groeien. Voor lezers die meer willen weten, zijn hier enkele nuttige bronnen over koolstofkredieten en -compensatie.

Grondbeginselen CO2-compensatie

Meld je aan voor duurzame marketing nieuwtjes

Sluit je aan bij onze klimaatbewuste community die werkt aan een gezondere planeet en samenleving.

Wil je een keer in gesprek om te kijken hoe Orange Bird jou kan helpen jouw duurzame marketingdoelen te halen? Neem contact met ons op.

Previous postNext post
 
Subscribe
Notify of
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments