on Friday January 31, 2020

Duurzaamheidsprijzen. Registreer nu! – Orange Bird

Duurzaamheid: het lijkt langzamerhand een modewoord te worden. Steeds meer bedrijven gebruiken de term om zichzelf te promoten, zelfs als ze zich alleen maar op symbolische wijze inzetten voor mens en natuur. De vraag is: hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf er bovenuit springt in zo’n onoverzichtelijke omgeving?

Ons antwoord: met een onderscheiding voor duurzaamheid! Met een onderscheiding voor duurzaamheid verzeker je jouw product of technologie van aandacht en bewijs je aan potentiƫle partners, investeerders, werknemers en klanten dat je een missiegedreven bedrijf met sterke waarden bent.

Met het winnen van een dergelijke prijs genereer je voor jouw bedrijf veel aandacht van de pers en gratis publiciteit via gerenommeerde forums en publicaties. Een deel van de onderscheidingen is in het beheer van bekende media-merken, een deel wordt uitgebreid behandeld in de pers. Haal je de top, dan is een goede pers zo goed als zeker.

Het goede nieuws is dat het aanvragen van dergelijke prijzen open staat voor het publiek, dus je kunt zelf je eigen bedrijf, of een bedrijf dat je bewondert nomineren. Vaak zijn hier geen kosten aan verbonden.. Om jouw werk gemakkelijker te maken, heeft Orange Bird een lijst met gerenommeerde prijzen op cleantech- en duurzaamheidsgebied opgesteld. Welke onderscheiding past het beste bij jouw bedrijf?

Hulp nodig bij de nominatie voor een prijs? Geef een gil, Orange Bird helpt je graag bij het verzamelen van overtuigend bewijs dat jouw bedrijf die onderscheiding verdient!

Global Cleantech 100 Awards

global_cleantech_100_awards

Het Global Cleantech 100-rapport, jaarlijks samengesteld door onderzoeks- en adviesbureau Cleantech Group (CTG), bevat de toonaangevende bedrijven op het gebied van duurzame innovatie. Het primaire doel van de onderscheiding is om 100 particuliere bedrijven aan te wijzen die naar alle waarschijnlijkheid binnen de komende 5 tot 10 jaar een aanzienlijke invloed op de markt zullen hebben.

Het is niet eenvoudig om voor de onderscheiding in aanmerking te komen. Zo werden vorig jaar bijna 14.000 bedrijven uit 93 landen genomineerd. Alle genomineerden worden gewogen en gescoord om een shortlist van 312 bedrijven samen te stellen. Vervolgens beoordeelt een panel van 87 experts de bedrijven en verkleint de shortlist naar de laatste 100. De CTG streeft ernaar haar methodologie zo objectief mogelijk te maken en gebruikt daarom duizenden datapunten, kwantitatief en kwalitatief, om de top van de top te selecteren.

Naast het eren van de meest vooruitstrevende bedrijven, biedt het Global Cleantech 100-rapport een inzichtelijke analyse van de thema’s en trends die de huidige markt vormen in de volgende zes sectoren: transport, logistiek, landbouw, energie, voedsel, chemicaliĆ«n en hulpbronnen.

Hoe aanvragen?

Om in aanmerking te komen voor de Global Cleantech 100 Award, moeten bedrijven onafhankelijk zijn, zonder winstoogmerk en niet genoteerd aan een belangrijke effectenbeurs.

Nominaties staan open voor elk bedrijf via de Global Cleantech 100-website. De organisatoren vragen de deelnemers om ten minste drie en maximaal negen bedrijven te nomineren. Dit betekent dat als je jouw eigen bedrijf wil nomineren, je ook ten minste twee andere bedrijven moet nomineren; bedrijven je bewondert en waar je geen relaties mee hebt.

Deadline: De deadline is 21 juni van elk jaar. Winnaars worden traditioneel eind januari aangekondigd op het Cleantech Forum San Francisco.

Technology Pioneers from World Economic Forum

technology_pioneers

De Technology Pioneers is meer dan alleen een onderscheiding, het is een wereldwijde community van innovators en ondernemers, begeleid door het World Economic Forum (WEF). Elk jaar erkent het Forum start-ups en groei-ondernemingen met een groot potentieel voor het bedrijfsleven en de maatschappij. Eenmaal geselecteerd, worden de bedrijven betrokken bij verschillende WEF-initiatieven, activiteiten en evenementen die erop gericht zijn om de volgende generatie innovators een stem te geven bij het oplossen van de meest relevante uitdagingen ter wereld.

Bedrijven ontvangen zo, naast roem en erkenning, toegang tot eersteklas expertise, geavanceerde inzichten en netwerkmogelijkheden met ’s werelds vooraanstaande leiders en besluitvormers. Onder eerdere ontvangers van de Technology Pioneers Award vinden we bedrijven als Airbnb, Google, Twitter en Wikimedia.

Het aantal winnaars wisselt per jaar. In 2019 ontvingen bijvoorbeeld 56 bedrijven uit verschillende sectoren de prijs: van cybersecurity en financieel systeem tot gezondheidszorg en landbouw.

Hoe aanvragen?

Elk bedrijf kan zich aanmelden voor de Technology Pioneers Award. Genomineerden worden getoetst aan een aantal criteria: innovatie, impact, groeibedrijf en leiderschap. Meer informatie over de criteria.

Aanvragen moeten worden ingediend via de website van World Economic Forum.

Deadline: De aanmelding wordt meestal geopend in september, met de deadline begin februari. Ontvangers worden doorgaans eind juni – begin juli publiekelijk aangekondigd.

The Solar Impulse Efficient Solution Label

solarimpulse_label

De Solar Impulse Foundation heeft haar Efficient Solution Label gelanceerd om duizend bedrijven te eren die zowel economisch winstgevend zijn als een positieve sociale en ecologische impact hebben. Op het moment van schrijven hebben 321 oplossingen het Efficient Solution Label ontvangen.

Het label is een betrouwbare validatie van de duurzaamheid, efficiƫntie en winstgevendheid van jouw product of technologie. Bovendien kan het label worden gebruikt om investeerders en nieuwe klanten aan te trekken. Steeds meer mensen houden bij hun beslissing immers rekening met de milieu-impact van een bedrijf.

Het verkrijgen van het Efficient Solution Label is gratis en redelijk eenvoudig, maar Solar Impulse Foundation laat wel weten dat het proces tijdrovend is. Elke oplossing wordt namelijk gedetailleerd onderzocht door onafhankelijke experts.

Hoe aanvragen?

Om in aanmerking te komen, moet een bedrijf aan de volgende vereisten voldoen:

  • Lid zijn van de World Alliance for Efficient Solutions (gratis inschrijven kost plm. 15 min.);

  • De oplossing is een product, proces of dienst;

  • Maturity stage van at-scale prototype testing in een laboratorium-omgeving;

  • Draagt bij aan het behalen van minimaal Ć©Ć©n van de vijf duurzame ontwikkelingsdoelen: SDG 6 (schoon water en sanitatie), SDG 7 (betaalbare en schone energie), SDG 9 (industrie, innovatie en infrastructuur), SDG 11 (duurzame steden en gemeenschappen), SDG 12 (verantwoord verbruik en productie).

Als jouw bedrijf aan de vereisten voldoet, kunt je het Efficient Solution Label aanvragen via de website. Zodra het label is toegekend, wordt jouw oplossing toegevoegd aan het online portfolio van schone technologieƫn die het milieu beschermen.

Deadline: Geen deadline, aanvragen worden te allen tijde geaccepteerd.

Bloomberg New Energy Finance Pioneers

bnf_pioneers

Deze internationale prijs van het veelgeprezen mediabedrijf Bloomberg is in het leven geroepen ter ere van energie-, transport- en technologiebedrijven die aanzienlijke winst behalen op het gebied van schone energie en innovatie.

Aanvragers worden beoordeeld op hun innovatieve waarde, bewezen technologieƫn, robuuste bedrijfsmodellen, het vermogen om tractie en momentum in hun activiteiten aan te tonen en hun potentieel voor groei op wereldwijde schaal. Elk jaar worden 10 winnaars geselecteerd door een panel van experts uit de industrie. Naast ongeƫvenaarde berichtgeving in de media, krijgen winnaars waardevolle netwerkmogelijkheden omdat ze de BNEF Summit in New York in New York en andere evenementen in het veld bij moeten wonen.

Hoe aanvragen?

Om je aan te melden voor BNEF Pioneers, hoeft je niet per se een technologiebedrijf te zijn, maar een service of product moet wel nieuw, anders en disruptive zijn. Andere vereisten zijn onder meer:

  • Bestaat niet langer dan 10 jaar;
  • Een jaarlijkse omzet van minder dan $ 50 miljoen;
  • Private bedrijven, vaak met venture capital investeerders;
  • Mag beursgenoteerd zijn, hoewel meer waarschijnlijk venture of junior exchange;
  • Geen deel van groter conglomeraat

Deadline: De deadline is meestal oktober-november elk jaar. De BNEF New York Summit, waar de winnaars worden onthuld, vindt plaats eind maart – begin april.

Dezeen Awards

dezeen_awards

Dezeen, een invloedrijke website voor architectuur en design, heeft een eigen prijzen-programma ter ere van ’s werelds meest opmerkelijke werken op het gebied van architectuur, interieur en design.

Niet alleen creativiteit en schoonheid zijn belangrijk voor deze prijs; ontwerpen worden ook beoordeeld op hoe zij de mens en de planeet ten goede komen. De organisatoren zijn van mening dat een goed ontwerp de sociale impact ervan niet kan negeren en dus “respect en aandacht voor gebruikers en het milieu moet tonen”.

Bovendien moeten alle genomineerden aantonen dat zij verantwoorde managementpraktijken en bedrijfsbeleid voeren met betrekking tot diversiteit, welzijn en training.

Er zijn maar liefst 39 verschillende categorieƫn, in elke categorie wordt een winnaar aangewezen. Naast een trofee, levert de winst veel publiciteit en erkenning op. Alle winnende werken worden op de Dezeen-website gepubliceerd en breed gepromoot via sociale netwerken en nieuwsbrieven.

Hoe aanvragen?

Als jouw project aan alle belangrijke beoordelingscriteria voldoet (mooi, innovatief, nuttig), kun je een aanvraag indienen door een account aan te maken op de Dezeen website. Een bedrijf of individu kan aan zoveel categorieƫn meedoen als ze willen.

Er wordt een vergoeding gevraagd voor deelname, en deze wordt hoger naarmate de deadline nadert. Je kunt dus geld besparen door in te schrijven voor de vroege inschrijvingsdeadline. Voor bedrijven met minder dan 10 personen is de vergoeding voor vroege aanvraag Ā£ 80 per categorie. Meer over de kosten.

Deadline: Dezeen Awards 2020 opent op 4 februari voor inzendingen. De uiterste inschrijvingsdatum is 2 juni 2020. De winnaars worden bekendgemaakt in oktober.

Green Product Award

green_product_award

Nog een designprijs in onze lijst; de Green Product Award is een geweldige kans voor bedrijven en startups op het gebied van design, innovatie en duurzaamheid om zich te laten zien op de Duitse markt.

Er zijn prijzen in 13 categorieĆ«n, apart voor bedrijven en startups. Elk jaar heeft een nieuw thema, ingediende werken moeten binnen dat thema passen. Zo was het thema van vorig jaar “Future Village”. Ingezonden producten en concepten reflecteerden op de duurzame huisvesting van de toekomst.

Deelnemende bedrijven krijgen de kans om hun producten te presenteren op designbeurzen en festivals. De Green Product Award is dus niet alleen een manier om aandacht van de pers te krijgen, maar ook om potentiƫle kopers en fabrikanten te ontmoeten.

Hoe aanvragen?

Om de prijs aan te vragen, moet je je registreren op de website en daar de aanvraag indienen.

Er wordt een vergoeding gevraagd voor deelname aan de Green Product Award. De vergoeding neemt toe naarmate de deadline nadert. Vroege inzending kost 50 euro voor startups en 100 euro voor bedrijven. Als jouw product is geselecteerd om te worden gepresenteerd op de beurs, geldt een toeslag.

Deadline: Inzendingen voor 2021 worden in juni geopend.

Global SDG Awards

global_sdg_goals

De Global SDG Awards is een internationaal duurzaamheidsinitiatief dat de bijdrage van bedrijven aan de verwezenlijking van de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling eert. Er zijn 17 prijzen, Ć©Ć©n voor elk van de ontwikkelingsdoelen.

Het doel van de onderscheiding is tweeledig: het vergroten van de betrokkenheid van particuliere ondernemingen bij het oplossen van de grootste uitdagingen ter wereld en het versnellen van de toepassing van nieuwe rapportage-metrieken op basis van de Sustainable Development Goals indicatoren. Kanshebbers worden daarom beoordeeld op drie hoofdcriteria: positieve impact, het potentieel voor schaalbaarheid en aansprekendheid.

Hoe aanvragen?

Aanvragen kan via de website. De vereisten voor deelname vind je hier.

De inschrijvingskosten variƫren van $ 299 tot $ 899, afhankelijk van de grootte van een bedrijf. Early bird aanvragers krijgen $ 100 korting.

Deadline: De aanmelding wordt elk jaar in september geopend. De deadline voor aanvragen is meestal begin december. Winnaars worden bekendgemaakt in maart-april.

Energy Globe World Award

energy_globe_award

De Energy Globe World Award wordt gezien als een van de meest prestigieuze milieuprijzen ter wereld. Het eert niet alleen bedrijven, maar ook non-profitorganisaties, instellingen en particulieren die helpen bij het vinden van oplossingen voor milieuproblemen op nationaal en wereldwijd niveau. Winnende projecten zijn gericht op behoud van hulpbronnen, verbetering van de lucht- en waterkwaliteit, verhoging van de energie-efficiƫntie en implementatie van oplossingen voor duurzame energie.

De nationale Energy Globe Awards gaan naar het beste project van elk afzonderlijk land, terwijl de internationale World Award de beste projecten in de vijf categorieƫn (aarde, vuur, water, lucht en jeugd) op wereldschaal onderscheidt.

De prijsuitreiking, die elk jaar in een ander land plaatsvindt, trekt veel aandacht van de pers en wordt wereldwijd uitgezonden. Vooraanstaande leiders, ambtenaren en beroemdheden van over de hele wereld komen bij de uitreiking bijeen. Michail Gorbatsjov is een van de prominente gasten die in het verleden prijzen uitreikte. Winnaars van de internationale prijs ontvangen daarnaast ook nog 10.000 euro.

Hoe aanvragen?

Aanvragen worden ingediend via het online aanvraagformulier. De volledigheid en kwaliteit van de project-inzending maken ook deel uit van de evaluatie.

Deadline voor inzendingen is meestal in november.

 

Zoals je ziet, is het aanvragen van een onderscheiding een routineus en tegelijk tijdrovend proces. Maar wij zijn er voor jou; Orange Bird helpt graag aan te tonen dat jouw bedrijf hƩt bedrijf is dat een onderscheiding verdient!

Previous postNext post