on Sunday June 9, 2019

Hoogtepunten van het Cleantech Forum Europe 2019

Een uittreksel van dit artikel:

De Setting

Het is duidelijk waarom Stockholm voor de tweede keer als gastheer van het Cleantech Forum Europe is gekozen: je ervaart de cultuur van innovatie en de focus op het tegengaan van klimaatverandering vanaf het moment dat je aankomt op het vliegveld. Je wordt er letterlijk aan herinnerd bij elke stap die je zet op luchthaven Arlanda.

De stad is gebouwd op 14 eilanden. Het resultaat is sprookjesachtig. De schoonheid van de stad in de lente is zo verfijnd dat je niets liever wilt dan het beschermen. Nergens raak je sterker overtuigd van de noodzaak om met innovatieve schone technologieƫn de dreigende klimaatcrisis het hoofd te bieden.

cleantech forum 2019 part 1

Ook de organisatie van het Forum, de CleanTech Group verdient complimenten voor al hun harde werken. Niet alleen verzamelden ze een grote groep interessante Cleantech bedrijven en investeerders, ook scoorden ze hoge ogen met hun keuze voor de locatie, die doordrenkt was met Scandinavische industriƫle romantiek. Het Forum vond plaats in een voormalige brouwerij:

cleantech forum 2019 part 2
cleantech forum 2019 part 3
cleantech forum 2019 part 4

De ontvangst vond plaats in een oude fabriek van Nobel uit 1891:

cleantech forum 2019 part 5
cleantech forum 2019 part 6

Opening van het Forum

cleantech forum 2019 part 7

De 15e editie van het Cleantech Forum Europa ademde hoop, moed en vertrouwen in de toekomst van duurzame innovatie. Dit vertrouwen komt niet uit de lucht vallen: Stockholm slaagde er als ware koploper op het gebied van klimaatactie in om de uitstoot van kooldioxide met 25% per bewoner te doen dalen t.o.v. 1990. (meer statistieken en informatie over het tech landschap en de prestaties van Stockholm).

Voor de openingsdag werkte de organisatie samen met het GrowSmarter project. Deelnemers bezochten locaties waar grote winst behaald wordt met local smart lighting en energie-optimalisatie, en bedrijven die zich inzetten voor smart afvalbeheer.

Deelnemers die niet meegingen met de rondleiding, luisterden op de locatie van het evenement naar de pitches van de deelnemers aan de Nordic Cleantech Open Finals en brachten hun stem uit op hun favoriet.

De 2019 Nordic Cleantech Open werd ondersteund door de Swedish Energy Agency. Het is hun missie om een energiesysteem voor de lange termijn te creƫren. De competitie ging van start met 116 innovatieve bedrijven, waarvan 10 doorgingen naar de Nordic Cleantech Open Finals. De belangrijkste prijs ging naar SurfCleaner een door zonne-energie aangedreven oplossing voor waterbehandeling die alle soorten verontreinigende stoffen uit het water verwijdert. Het is vooral goed in het ontdoen van water van olie, schuim, vet, slib en alle soorten zwerfvuil op zee. SurfCleaner kan 8000 liter olie per uur separeren en opereert 24/7, zonder noemenswaardig onderhoud.

Op de vraag hoe het mogelijk is dat een relatief kleine motor zoā€™n enorme hoeveelheid water per uur kan pompen, antwoordde Christina Lundback, Founder & CMO van het bedrijf dat de machine door haar vader is uitgevonden, die werd geĆÆnspireerd door de krachtigste motor ter wereld: het menselijke hart. Het hart pompt tientallen jaren bloed door het hele lichaam. Dit antwoord kon natuurlijk niet anders dan het hart van de stemmers voor zich winnen.

cleantech forum 2019 part 8

Een selectie van andere boeiende deelnemers aan de Open Finals:

Einride – een Transport as a Service-oplossing die intelligente routing services biedt voor autonome elektrische voertuigen. De dienst helpt om de levertijd en het energieverbruik te optimaliseren. Einride belooft haar klanten 90% CO2-besparing, 60% besparing op bedrijfskosten en een stijging van de productiviteit met 200%.

Moving floor – De eerste automatische oplossing ter wereld voor het reinigen van varkensstallen. Moving Floor Pig Equipment is gebaseerd op een vaste vloer die 10-15 keer per dag wordt gereinigd. De reiniging gebeurt automatisch en zonder water. Naast aanzienlijk lagere bedrijfs- en onderhoudskosten, leidt de tool tot een daling van 95% van het ammoniak-niveau in vergelijking met traditionele oplossingen. Momenteel wordt de oplossing gebruikt in ongeveer 100 commerciĆ«le boerderijen.

TotalCtrl biedt via SaaS een inventarissysteem dat supermarkten volledige controle geeft over vervaldata en zo helpt om voedselverspilling tegen te gaan. Het bedrijf richt zich om twee hoofdredenen uitsluitend op supermarkten. Ten eerste hebben supermarkten veel te maken met voedselverspilling en is er een aanzienlijke hoeveelheid handmatig werk nodig om houdbaarheidsdata te controleren. Ten tweede is voedselverspilling een kostbare zaak voor supermarkten en staan ze daarom zeker open voor aanpassingen.

Na de verkiezing werden alle deelnemers weer herenigd voor de welkomstspeech en kennismakingssessies. Hier zijn enkele opmerkelijke feiten en ideeƫn uit die sessies:

  • Belangrijke drijfveren. Er is een opmerkelijke toename in het aantal en de soorten redenen die industrieĆ«n aanzetten tot verandering. Talloze nieuwkomers komen met duurzame producten en innovatieve diensten op het gebied van digitale technologie, chemische producten en machinebouw. De prijzen worden meer concurrerend en stuwen de industrie op een pad voorwaarts. Ook zeker belangrijk: het aantal venturing programmaā€™s, hubs en acceleratoren dat impactvolle bedrijven ondersteunt, groeit gestaag.

cleantech forum 2019 part 10
  • Meer investeringen in cleantech bedrijven. Sinds 2014 zijn wereldwijde investeringen in durfkapitaal en groeikapitaal in bedrijven voor duurzame innovatie met een factor 2,5 toegenomen. Dit resulteerde in 2018 in $ 30 miljard aan investeringen.

  • Nieuwe investeerders. Nieuwe investeerders investeren dolgraag in cleantech. De sterkste golf van nieuwkomers is afkomstig uit de AziĆ«-Pacific-regio’s. Tot de meest prominente nieuwe spelers behoren ENGIE, Equinor, EnecoGroup, Statkraft, EnBW en National Grid.

cleantech forum 2019 part 11

TWEE DAGEN VOL CLEANTECH ANALYSES EN INSPIRATIE

De volgende twee dagen zaten bomvol met inspirerende workshops en speeches door domeinexperts, met sectoranalyse- en discussiepanels en niet te vergeten met presentaties door cleantech bedrijven op zoek naar investeerders.

Cleantech Investerings- en acceleratiemogelijkheden

Als jouw bedrijf op zoek is naar investeerders, neem dan deze presentatie eens door. De presentatie ontsluiert de H2020-subsidies van de Europese Commissie. H2020 is een baanbrekende subsidieregeling, de grootste non-dilutive subsidieregeling ter wereld.

Op zoek naar meer investeringsmogelijkheden en contactgegevens van investeerders? Bekijk dan de officiƫle presentatie van het investeerders-panel van het Forum.

Als jouw cleantech bedrijf geĆÆnteresseerd is in ondersteuning van accelerators of ondernemingen, bekijk dan ā€œCorporates and Startups: What are the roots of, and the routes to, more successful engagements?ā€

Exponential Climate Action Roadmap

De Exponential Climate Action Roadmap is een initiatief van meerdere partijen. Het zet de stappen uiteen die tot een schone toekomst moeten leiden. De auteurs benadrukken dat het belangrijk is om te focussen op het halveren van de emissies in dit decennium, en in elk daaropvolgend decennium.

cleantech forum 2019 part 12

De auteurs werden geinspireerd door Mooreā€™s Law:

cleantech forum 2019 part 13

Het idee dat de Mooreā€™s Law ook van toepassing is voor een radicale decarbonisatie van onze economie berust niet op speculatie: research voor het project toont aan dat er al oplossingen bestaan om de CO2 uitstoot in elke sector te halveren. Om dit proces te versnellen is gemeenschappelijk leiderschap, beleid, financiĆ«n en technologie nodig, Lees de officiĆ«le presentatie voor alle bijzonderheden.

Klimaat Impact door Technologie

Op dit moment zijn de 10% rijkste mensen op de wereld verantwoordelijk voor 50% van de uitstoot. De armste 50% produceert maar 10% van de uitstoot. Toch is het mogelijk om de levensstandaard voor velen te verhogen en tegelijkertijd de economie schoner te maken!

Om de welvaart te vergroten, moet er een groeiende vraag naar cleantech oplossingen komen van een kritische massa van bedrijven, steden, landen en burgers.

Technologie is de krachtigste accelerator: het kan met de technologieĆ«n van nu ā…“ van de eerste CO2-halvering mogelijk maken.

De technische sector kan bepalen of de wereld van morgen 1,5 tot 2ā°C warmer is, of 3 tot 4ā°C.

ā€œEntrepreneurs must rock and innovations must rockā€. Een prachtig voorbeeld van baanbrekende technologie met grote impact is Tesla.

cleantech forum 2019 part 14

Goed nieuws voor consumenten en B2B-doelgroepen is dat ook de aankoopkosten exponentieel dalen:

cleantech forum 2019 part 15

Op weg naar nul-uitstoot in de transportsector

Korte tripjes, vooral in stedelijk gebied, veroorzaken 73% van de uitstoot van de transportindustrie. Slechts 27% komt dus van langere afstanden. Daarom is het zo belangrijk om benzine auto’s, motoren en ander korte afstand transport volledig te vervangen door schone voertuigen. Wat ook enorm zou helpen is het promoten van deelregelingen. Een privĆ©-auto is bijvoorbeeld maar zoā€™n 5% van de tijd in gebruik.

cleantech forum 2019 part 16

China wil een wereldleider worden op de EV-markt. De lokale overheid ondersteunt met fiscale voordelen en subsidies de omschakeling naar elektrische voertuigen. Momenteel voegt China elke 5 weken een vloot van elektrische bussen toe die even groot is als de hele Londense busvloot – 9500 bussen. Alle bussen in de stad Shenzhen zijn al elektrisch. Ongeveer 35% van alle verkochte elektrische auto’s in de wereld werd in China gekocht.

Chinaā€™s goal is to ensure 85% of its transport is electric in the 2020s.

cleantech forum 2019 part 17

Voor meer informatie over de trends die van invloed zijn op de transportsector, hun effecten en statistieken, zie ā€œMobility for the 2020s: A Progress Report from the Frontlinesā€.

Waterstof

Waterstof staat nu nog aan het begin van de waardeketen. Het bedrijf Gunfire zegt dat waterstof op dit moment gezien kan worden als een brug tussen elektriciteit en gas. De opvallende voordelen van waterstof: het maakt het mogelijk om op een meer ecologische manier staal te produceren en het maakt het mogelijk om de initiƫle hoeveelheid energie lang vast te houden, in tegenstelling tot een accu die geleidelijk zijn lading verliest. De aanwezigen noemden de noodzaak om waterstof aanzienlijk goedkoper te produceren dan conventionele brandstof, om het zo concurrerend te houden.

cleantech forum 2019 part 18

Verwarming en Koeling

Deelnemers van de ‘Heating and Cooling’ sessie bespraken hoe het efficiĆ«ntieniveau verhoogd kan worden in tijden van groeiende vraag. Kunstmatige intelligentie werd genoemd als een van de manieren om verwarming, ventilatie en airconditioning slimmer en efficiĆ«nter te maken, zowel in privĆ©-woningen als in commerciĆ«le gebouwen.

cleantech forum 2019 part 19

Energie Opslag

Aan het woord kwamen verschillende bedrijven in de opslag van energie. Zo biedt Skeleton Technologies unieke oplossingen voor energieopslag voor verschillende industrieƫn, van automotive tot aerospace. Ferroamp biedt Ferroamp Smart Energy Storage. Dit werkt op basis van een aantal aangesloten lithium-ioncellen. De cellen worden aangestuurd door intelligente software voor slim energieverbruik, afhankelijk van het weer, de huidige energievraag of de energiekosten.

Circulariteit

Geen cleantech event is geslaagd zonder een belangrijk onderwerp als circulariteit. Circulariteit als een nieuw paradigma voor de economie kan twee cruciale en schijnbaar tegenstrijdige doelen bereiken: toenemende welvaart mogelijk maken Ć©n het milieu beschermen.

cleantech forum 2019 part 22
cleantech forum 2019 part 21

We waren laaiend enthousiast over de presentatie over circulariteit van SITRA! Terwijl de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de VN de huidige trends in de richting van efficiƫnt gebruik van hulpbronnen en cleantech-innovatie stimuleerden, wordt circulaire economie gezien als de volgende fase in de evolutie van deze beweging.

cleantech forum 2019 part 20

Een interessant voorbeeld van de overstap van een traditioneel businessmodel naar circulair is Michelin. Een productiebedrijf in de kern, transformeert Michelin naar een oplossings-bedrijf. Het ontsluit nieuwe waardestromen en bedenkt een breed scala aan diensten. Denk aan pay-per-mile en brandstofefficiĆ«ntie tot diensten in verband met recycling van banden en onderhoud van banden. Michelin biedt bedrijven expertise op het gebied van gegevensanalyse om zo de efficiĆ«ntie van klanten bij onderhoudswerkzaamheden te verhogen en de bedrijfskosten te verlagen. Het doel van Michelin is om de inkomsten uit de verkoop van diensten en oplossingen tegen 2020 te verdubbelen. SITRA voorziet over een periode van 10 jaar een potentieel van 3 miljard euro met dergelijke ‘win-win’-business cases.

Aan het einde van hun presentatie stelde SITRA een prikkelende vraag: ‘Zal het binnenkort gĆŖnant zijn om dingen te bezitten?”

Beheer van Voedselverspilling

In landen met een hoog inkomen wordt 30% van al het voedsel verspild. Retailers verliezen tot 10% van hun bedrijfsinkomen door inefficiƫnt voedselbeheer.

cleantech forum 2019 part 23

Het verminderen van voedselverspilling en het overschakelen op een plantaardig dieet behoren tot de belangrijkste onderwerpen wat betreft klimaatverandering. Innovatieve bedrijven proberen retailers op verschillende manieren te helpen voedselverspilling tegen te gaan. Bedrijven zoals Whywaste of TotalCtrl vereenvoudigen bijvoorbeeld het beheer van de vervaldatum.

cleantech forum 2019 part 24

Bedrijven zoals Fresh.Land helpen klanten om verse citroenen en avocados direct bij de boer te kopen.

cleantech forum 2019 part 25

Sommige landen, zoals Frankrijk, verbieden zelfs voedselverspilling van supermarkten, waardoor detailhandelaren gedwongen worden om nauwkeurigere methoden te gebruiken om de houdbaarheidsdatum te controleren en om producten efficiƫnter te distribueren.

HOE VERDER?

We hopen je met bovenstaande hoogtepunten geĆÆnspireerd te hebben. Wanneer je meer wilt weten, bekijk dan de presentaties van het Cleantech Forum Europe 2019.

Bekijk de video hierboven voor een antwoord op de vraag ā€œHoe verder?ā€. We hopen je in 2020 te zien in Luxemburg!

Previous postNext post
 
Subscribe
Notify of
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments